fredag 8 mars 2013

Internationella Kvinnodagen

firades inledningsvis med en promenad med Lasse och vovvarna. Stavarna fick vara hemma idag och frukosten intogs innan promenaden (lite fusk).

Så idag är det alltså alla kvinnors dag. ALLA kvinnors dag. Alltså inte bara för oss kvinnor i Sverige som har det relativt bra om man jämför internationellt.  Vi har ju en bit kvar här också. Det ser man ju inte minst på det uppmärksammade fokus som lagts på mäns näthat mot inflytelserika kvinnor. Eller  mord på kvinnor som utförs av äkta män, sambor, fd. pojkvänner osv.

Men om vi skall få ordning på den här planeten tror jag att satsningen på flickor/kvinnor som vissa hjälporganisationer nu slår på trumman för, är den rätta vägen att gå. Satsa på en flickas utbildning och hon försörjer sin familj rätt och slätt. Det finns få investeringar som ger så bra utdelning.

Men om vi skall ta och återgå till Internationella Kvinnodagen så var det en rörelse som startades av liberala i USA 1909. De kämpade bl.a. för kvinnlig rösträtt. Det låter ju inte klokt men för hundra år sedan fick alltså inte kvinnor rösta. Nej inte i Sverige heller.

Sedan tog den politiska vänstern över rörelsen kan man säga, i och med den ryska revolutionen. Det var kvinnornas demonstationer som till stor del ledde till tsardömets fall just den 8 mars 1917. Det är därför vi firar den dagen än idag.Kvinnorna i Ryssland fickk rösträtt som togs ifrån dem när Lenin kom till makten.

Det var västerländerna som kvinnorna först fick rösträtt även om Ryssland var "först".

Nu hoppas jag på att kvinnor i alla länder blir jämställda männen och kan få samma rättigheter. Jag hoppas det blir slut på aborter på flickfoster, småflickor som blir bortgifta, kvinnor som blir slagna och dödade av sina män, att flickor får syra kastat i ansiktet på dem, att kvinnor inte blir våldtagna för att de åker ensamma på bussar osv. Att alla människor oavsett kön, ras, religion, sexuell läggning och handikapp har lika rättigheter.

Åse



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar