fredag 25 januari 2013

Fredagsmys

fredagsmys

 

Fredagsmys är en institution i Sverige.  Det planeras i stugorna huruvida det skall serveras pizza eller tacos för fulla muggar. Själv tycker jag de "svenska" tacos som serveras är ganska vidriga så det serveras i princip aldrig hemma hos oss. I så fall fick barnen laga det själva.



Nu sedan barnen blivit äldre och till största delen flyttat ut kan Lasse och jag frossa i sådant vi älskar tex. wienerschnitzel, skaldjur eller en god pastarätt. Idag blir det kräftor och då skall det ju givetvis vara havskräftor, västkustbor som vi är.

När jag var lite hade vi ett landställe på Orust dit vi åkte varje fredag, även vintertid. Varje fredag klockan 17.00, när pappa kom från jobbet, skulle vi vara färdigpackade för då åkte vi. Mamma hade alltid handlat mat för hela helgen och till fredagsmys vankades det alltid något extra gott.

Särskilt när vi kom ut på vintern var denna fredags ritual viktig. Elementen stod alltid på 8- 10 grader och det var väldigt kallt inne. Ibland, om det var mycket snö, kunde vi inte köra ända fram utan vi fick bära det vi kunde och pulsa fram så gott det gick. Det var ju ingen direkt vinterväghållning som rådde på dessa vägar.

Så fort vi kom fram bars maten och den andra packningen in och alla element skruvades upp. Brasan tändes och sängkläderna lades fram framför brasan. Under tiden fixade mamma med maten. Ofta serverades en ugnsomelett med någon av hennes underbara stuvningar på. Det kunde vara sparris, räkor eller kantareller. Ibland, om man hade tur, hade mamma köpt tunna grillade revben. Det fanns alltid gott bröd och pålägg. Var räkorna billiga kunde man få det. Till detta drack vi alltid te.

Efter maten satt vi framför brasan och klippte med ögonen och när det började bli tillräckligt varmt gick vi och la oss. Dessa fredagar har för alltid etsat sig fast i mitt minne och utgör de allra lyckligaste barndomsminnena för mig. Det serverades dock aldrig tacos.

Åse 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar