fredag 1 augusti 2014

The Portuguese way

Idag blir det ett helsvenskt inlägg, "den gamle" sitter vid tangenterna. Idag kommer inlägget handla om the portuguese stile of solving problem och gas.

Hur hänger detta ihop portugisiskt sätt att vara och gas, det är självklart att det finns ett naturligt samband mellan dessa två saker.

För att göra en liten kort återberättelse för att uppdatera er läsare är status följande. På vår gård använder vi gas för uppvärmning av vatten samt matlagning. Gasen finns på flera olika ställen på farmen. I början av juli tog gasen slut i vårt hus, vad gör vi nu? Jag åkte ner till macken som säljer gas med våra stora behållare, blev hänvisad till ett annat ställe som skulle leverera gasen direkt till vårt hus. För att hitta detta ställe hjälpte en kille före mig i kön att hitta, troligen för att jag lät hans farfar gå före mig i samma kö och köpa kaffe på macken. Lite av karma skulle jag tro, det var ingen karta han ritade utan han körde helt enkelt före och visade vägen. Väl framme i affären beställde jag två stora gastuber, leverans direkt under dagen, kanon allt på rull igen tänkte vi, men hur skall vi betala detta, killen som levererade ville ha kontanter, ca 150 euro vilket vi inte hade, så han sa att vi skulle betala i affären. Tyckte detta var lite underligt att behöva betala direkt i affären så jag ringde och bad om faktura vilket vi skulle få. Inget hände.

En månad senare när vi har hyresgäster händer samma sak igen, gasen tar slut, inget konstigt i sig men nu har vi en skuld och måste få ytterligare leverans, detta fixar sig smärtfritt men man poängterar vid leveransen att vi redan har en skuld till bolaget och bör betala omgående till affären. Allt frid och fröjd, idag var vi påväg ner till stan för att betala, jag hade som ni säkert förstår ingen aning om var affären låg och hade naturligtvis inte kollat på nätet eller via GPS:en. Hustrun var inte helt nöjd och sa "varför kollar på inget i förväg så att det går enkelt". Kände mig lite dum men jag kollar inte särskilt ofta i förväg eller gör planer. Så jag sa "jag frågar någon så kommer vi fram" Första personen jag frågade vara fransman, och blev livrädd när jag frågande honom på felaktig portugisiska med Göteborgs dialekt.

Åse fick nu syn på en polisbil, och sa fråga dem om vägen. Sagt och gjort jag gick ut och frågade polisen och de tyckte inte detta var speciellt konstigt så de sa att de skulle eskortera oss till affären vilket de även gjorde. Helt underbart jag har kommit helt rätt, i Portugal finns det en majoritet som inte googla eller kollar vägbeskrivningar i förväg utan helt enkelt frågar om hjälp. Detta innebär att jag har hamnat helt rätt, jag är inte underlig som inte kollar i förväg, till och med ordningsmakten tycker detta är helt normalt.

I övrigt blev jag erbjuden jobb i veckan som hantlangare för byggnation av tak, detta är en annan historia med det går bra nu.....

Sköt om Er

If you wan to book for 2015 click here

our facebook page

3 kommentarer:

 1. Birgitta Kärreman6 oktober 2014 12:06

  Hej på er ! fick precis veta av Nellies matte att ni flyttat till Portugal ! Funderat över varför jag aldrig ser era hundar så jag frågade henne och fick då veta att ni lever er dröm ! ska bli mycket kul att följa er på bloggen och önskar er mycket Lycka Till och njut också mellan allt arbete. Lerumshälsningar från Birgitta med dom gapiga vita pudlarna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta
   Jo vi har det helt underbart och just nu längtar vi inte tillbaka till Sverige. Vi läser portugisiska för invandrare annars är det mycket jobb på gården. Byggnaderna är ganska eftersatta så vi har lagat tak, byggt ny pool, byggt ny kamin och nästa vecka drar vi igång med elen.
   Hälsningar Åse och Lase

   Radera
 2. Hej Ase i Portugal! Jag heter Asa och bor också i Portugal. Jag tittar in på din blogg ibland! Nu har jag en egen blogg också: www.bortugal.se

  SvaraRadera