lördag 15 december 2012

93 000:-

93 000:-

När vi flyttade in i huset i Lerum fanns det en gammal oljepanna med tillhörande oljetank i huset. Med oljepriser och jättestort hus+ 6 tonåringar som duscha läääänge tänkte vi installera något miljövänligare och billigare.

Då huset är suterräng vill man inte ta bort uppvärmningssystemet i pannrummet pga fuktrisk därför gicj bergvärme bort. Vi pratade med diverse bolag och ett hade som förslag att sätta en pelletsbrännare på den befintliga pannan. De skulle dessutom ta bort oljetanken. Sagt och gjort. Lasse byggde ett pelletsförråd och en skruv däri placerades som skruvade upp pelletsen. Väldigt fiffigt.

Det har fungerat sådär. I perioder, gärna efter sotning har den ibland inte kommit igång. Då sätter elen in så man blir inte utan värme, helt. Man kan välja på om man vill ha varmvatten eller lite värme. När det har varit extra kalla vintarar har den inte orkat värma upp huset utan det har varit svinkallt inne.

Med detta i åtanke och att vi skall sälja vårt hus beslutade vi oss för att köpa en helt ny panna. Sagt och gjort. Vår vanliga pannkille Roger kontaktades och prisuppgifter erhölls. 93 000:-, men då skulle vi får tillbaka rotavdrag ca 14 000:-

Pannan kom och installerades och värmen spred sig i huset. Vi hade både gott om varmvatten och värme.

Nu har något hänt. Det är kallt, väldigt kallt. I sovrummet, nere, är det 15-16 grader. Övervåningen håller 16-17 grader. Jag har tagit fram mina gamla pyjamasar och vi kör dubbla täcken på natten. Varmvatten är det sparsamt med. Vi eldar som tusan i braskaminen.
Förbannade panna.

Åse som huttar

2 kommentarer:

  1. Hua, inget vidare. Hoppas det blir lite varmare så ni får en dräglig temperatur. Flanellakan är toppen i såna lägen, dock svåra att få tag på nu för tiden.
    När det kryper neråt nollan här på natten har vi det likadant, men vi har det lite bättre eftersom det blir varmt och gott på dagen och innetemperaturen hämtar sig.
    /Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite varmare ute idag vilket innebär varmare inne. Flanellakan har jag inte sett på länge men det kanske finns att få tag på i gamla second hand-affärer.

      Åse

      Radera